Razvojna psihologija

Prijava

Registriraj se

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.

Kako funkcionira mozak?

Da bismo bolje shvatili princip mentalne aritmetike Soroban, moramo prvo razumjeti kako funkcionira mozak. Mozak se sastoji od pet glavnih dijelova, a najveći dio zahvata cerebrum. Cerebrum je odgovoran za ono što radimo, vidimo, o čemu razmišljamo, što osjećamo i tako dalje.

Čine ga iz dvije glavne hemisfere, poznatije kao lijeva i desna polutka. Svatko od nas ima dominantniju hemisferu na koju se oslanjamo u svakodnevnom životu. Lijeva polutka regulira logičku i sustavnu obradu i pohranu informacija, i dovodimo je u vezu s procesima rasuđivanja, analiziranja, govora i rješavanja matematičkih problema. Desna polutka ima holističku funkciju, kao što su prepoznavanje boja, geometrijski oblici, glazba, umjetnost i vještine.

Koncept Soroban-a primjenom obje ruke u mentalnoj aritmetici zahtijeva kombiniranu upotrebu kako lijeve tako i desne hemisfere mozga.

 

Mentalna aritmetika Soroban predstavlja dokazani moždani stimulans koji potiče istovremenu uporabu lijeve i desne hemisfere, samim tim i uravnoteženiji razvoj mozga i misaonog procesa. Obzirom da su obje strane mozga povezane zajedničkim procesom, učenje biva uspješnije, i uočava se znatno poboljšanje koncentracije, memorije i kreativnosti.

 

Kakva je metodologija mentalne aritmetike Soroban?

Dok kod klasične primjene abaka (računaljke) u obrazovanju koristimo sustav jedne ruke, Soroban u mentalnoj aritmetici koristi sustav dvije ruke. Metodologija mentalne aritmetički zasniva se na sustavu dvije ruke i četiri prsta. Koristeći osnove Soroban-a pri mentalnom računanju, uz posebne tehnike i multimedijsku podršku u obrazovanju, učenici vrlo brzo usvajaju osnove decimalnog sustava postižući brze i točne mentalne proračune.