O Abacusu

Registriraj se

Abacus je uređaj koji se koristi za obavljanje osnovnih aritmetičkih operacija, kao što su zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje. Riječ abacus je latinska riječ koja ima svoje korijene u grčkim riječima ″abax″ ili ″abakon″ što znači stol ili ploča, koje s druge strane vjerojatno potječu od semitske riječi ″ABG″ koja znači prašina ili pijesak. Teško je zamisliti računanje bez brojeva, a bila su i vremena kada pisani brojevi uopće nisu ni postojali. Prvotno su ljudi za računanje koristili vlastite ruke i prste, stopala i nožne prste, a kasnije različite prirodne predmete poput oblutaka i grančica.

 Također je za potrebe trgovine bilo nužno smisliti nekakvo pomagalo pomoću kojega će se računati kako male tako osobito veće vrijednosti. Upravo je abakus bio jedan od uređaja osmišljenih za obavljanje osnovnih aritmetičkih operacija.

Povijesno najraniji oblici abakusa (tzv. counting board, ploča za računanje) koji datiraju još iz doba starih Egipćana, Grka, Rimljana i Kineza bili su napravljeni od komada drva, kamena ili metala s urezanim utorima ili obojanim linijama između kojih su se perle, oblutci ili metalni diskovi pomicali. No takvi su se oblici abakusa prestali koristiti iz razloga što su rađeni od materijala koji nisu bili čvrste prirode.

Iako je u većini zemalja zamijenjen kalkulatorom, u pojedinim predškolskim ustanovama i osnovnim školama, osobito u azijskim školama ali i u nekim školama na zapadu, abakus se koristi kao pomagalo u učenju i svladavanju osnovnih računskih operacija. Školski abakus je vrlo sličan ruskom abakusu, gdje se računanje obavlja pomicanjem kuglica na jednu ili drugu stranu, ovisno o boji. Često se školski abakus može vidjeti i kao drvena ili plastična igračka za djecu.

Abakus se i dalje koristi u manjim prodavaonicama u Aziji i u ″Kineskim četvrtima″ Sjeverne Amerike.

Slijepa djeca također uče koristiti abakus prilikom računanja u kojima se inače koriste papir i olovka. Iza žica na kojima su kuglice stavlja se gumeni ili neki drugi mekani materijal tako da se kuglice ne bi pomicale dok slijepa osoba prstima dodiruje kuglice.