Novosti

Prijava

Registriraj se

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.

1.svibnja 2019. godine u Osnovnoj školi Gustava Krkleca u Zagrebu održana je Soroban olimpijada, prvo međunarodno natjecanje u računanju na abacusu sorobanu u Republici Hrvatskoj. Natjecalo se 84 sudionika iz Republike Hrvatske i Crne Gore. Voditelji olimpijade su bili Gordana Vuglec, mag.prim.educ, učiteljica savjetnica i podpredsjednica Udruge Abacus Hrvatska i naš mentor iz Japana, gospodin Shungo Ko sa prevoditeljem Tomislavom Mamićem. Za cijeli projekt Abacus soroban i dolazak sorobana u našu domovinu, u naše škole pa tako i za kompletnu organizaciju Soroban olimpijade zaslužna je Tatjana Tomec Enc, učitelj mentor u Osnovnoj školi Gustava Krkleca, predsjednica Udruge Abacus Hrvatska i direktorica Soroban akademije koja je, proučavajući različite pristupe poučavanju matematike i vještine koji će pospješiti razvoj desne polutke mozga koja razvija kreativno razmišljanje, počela uvoditi soroban u škole, poučavajući djecu i učitelje toj drevnoj metodi računanja.

S obzirom na nemogućnost vođenja programa na sam dan olimpijade Tatjane Tomec Enc iz zdravstvenih razloga, Soroban olimpijadu su, uz glavnu voditeljicu i soroban trenericu Gordanu Vuglec koja je odradila „lavovski“ posao i tajnika udruge Lahora Enca koji se pobrinuo da s tehničke strane sve funkcionira kako treba, vodili učitelji / soroban treneri i članovi Udruge Abacus Hrvatska koji su bili doista vrijedni te su se svi sadržaji odvijali prema programu i u točno vrijeme. To su Lidija Jadrešić , Silvana Češljar Češković, Tihana Levar, Olga Burger, Josip Perić, Martina Jurkovac, Marija Legac, Snježana Zlodi iz Samobora, Martina Vacka iz Daruvara, Carolina Šepić iz Rijeke te Davorka Ilečić i Jelena Dražetić iz Velike Gorice.

Soroban olimpijada započela je u ranim jutarnjim satima dolaskom Hrvatske televizije i snimanjem za emisiju Dobro jutro, Hrvatska. Prijava djece za natjecanje i radionice započela je u 9,00 sati. Soroban olimpijadu otvorio je gost iz Japana, naš mentor i supervizor, gospodin Shungo Ko.
Sve prisutne pozdravila je i ravnateljica škole Marija Luković, dipl.uč. koja je održala kratki govor. Učenici 2.a razreda plesom su predstavili našu himnu, Soroban song prije samog početka natjecanja. Glazba je djelovala vrlo opuštajuće i razbila je tremu pred natjecanje.
Samo natjecanje trajalo je 5 minuta i djeca su bila prema godištu, raspoređena u pet kategorija.
Olimpijada je obuhvatila i upoznavanje s japanskom kulturom kroz organizirane radionice obogaćene japanskim igrama, pismom, jezikom i legendama Djeca su bila oduševljena izradom origamija voditeljice radionice, članice Hrvatskog origami društva, gospođe Sanje Srbljinović Čuček. Na radionici japanskog jezika koju je vodio naš prevoditelj Tomislav Mamić, član Makoto - hrvatsko japanskog društva tražio se stolac više. Sudionici su naučili pisati i čitati brojeve do 10. Na likovnoj radionici učiteljica Davorka Ilečić pričala je djeci priče o japanskim zmajevima i po čemu se razlikuju od ostalih. Nakon pročitane legende nastali su prekrasni dječji crteži flomasterima. Učiteljice Silvana Češljar Češković i Tihana Levar vodile su matematičke radionice gdje su se sudionici zabavljali slaganjem tangrama i rješavanjem KenKena i sudoka. Na radionici Soroban bingo koju su osmislili Lahor Enc i Tatjana Tomec Enc, na temelju čega je Lahor je izradio software, digitalnu igru za učenje čitanja brojeva na sorobanu, djeca su se zabavljala i svoje roditelje kroz igru naučila čitati brojeve gledajući kuglice. Učiteljica Marija Legac održala je tri plesne radionice na našu himnu Soroban song koju je skladao i producirao Krešimir Tomec u Aticc studiju, Ljubljana, a tekst su napisale Tatjana Tomec Enc i Olga Burger. Vokal u pjesmi poklonio nam je Rok Lunaček, najpoznatiji slovenski kantautor, pisac i pjevač. Roditelji su se također mogli okušati u radu na sorobanu na radionici „Uvod u abacus za roditelje“.
Nakon pauze za ručak, naš mentor i supervizor iz Japana, gospodin Shungo Ko na tri primjera pokazao je računanje flash anzanom, tj. bljeskanjem niza troznamenkastih brojeva na platnu brzinom manjom od sekunde koje je uspješno izračunao u glavi, na oduševljenje svih prisutnih. Fascinirajuće je gledati kako upornošću, voljom i višegodišnjim treningom možemo mozak dovesti u takvo stanje brzog računanja. Shungo Ko nalazi se i u Guinnessovoj knjizi rekorda jer je pomnožio dva peteroznamenkasta broja za sekundu i sedam stotinki. Abacus inače pobjeđuje kalkulator u odnosu 4:1. Nakon prezentacije, računanje flash anzanom isprobali su i sudionici Soroban olimpijade te su se za nagradu svi zasladili japanskim bonbonima.
Svim sudionicima dodijeljene su medalje i priznanja za sudjelovanje, a najbolji u svakoj kategoriji dobili su i pobjednički pehar. Državni pobjednik Soroban olimpijade 2019. je Fran Šimović iz OŠ K.Š.Gjalskoga, a viceprvakinja je osmogodišnja Gita Ćosić, učenica OŠ E.Kumičića iz Velike Gorice.
U popodnevnim satima održano je i polaganje ispita za dobivanje međunarodnog certifikata JISA-e (Japanske međunarodne soroban organizacije) kojem su pristupili i učitelji i učenici.
Učitelji, soroban treneri i članovi Udruge Abacus Hrvatska na kraju dana prisustvovali su trosatnom naprednom seminaru gdje su „od najboljeg“ učili dijeljenje višeznamenkastih brojeva, decimalne i negativne brojeve te korjenovanje što je veliki izazov za ljubitelje sorobana.