Novosti

Prijava

Registriraj se

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.

 

Skup je namijenjen:

  • odgojiteljima, učiteljima, ravnateljima osnovnih škola i vrtića, nastavnicima, profesorima i magistrima matematike, studentima UFZG-a i PMF-a te stručnim suradnicima logopedima koji se koriste ili planiraju koristiti se abacus sorobanom kao jednom od metoda poučavanja matematike
  • za dodatnu nastavu matematike ili kao izvannastavna aktivnost
  • svima zainteresiranim za poboljšanje mentalnih sposobnosti i razvijanje vlastitih matematičkih vještina.

 

Abacus je prastaro računalo koje se najprije upotrebljavalo u Aziji za rješavanje aritmetičkih operacija.

Najjednostavnija operacija je zbrajanje. Abacus služi i za operacije oduzimanja, množenja, dijeljenja, kvadriranja, korjenovanja... Radom na abacusu potrebno se znanje stječe brzo i, što je najvažnije, na zabavan i zanimljiv način.

Za razliku od kalkulatora i računala, abacus pomaže u razvijanju sposobnosti računanja te može odigrati važnu ulogu u razumijevanju aritmetike. Djeca trebaju naučiti koristiti se brojevima, prikazom brojeva, trebaju imati jasan dojam o veličini prirodnih brojeva i mogućnostima korištenja njima te se snalaziti na malom prostoru koji nudi abacus, prostoru za zapis brojeva koji je mnogo skučeniji od onoga koji nudi list papira.

 

 

Osnovni seminar nudi polaznicima osnovna znanja i vještine računanja na sorobanu (zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje cijelih brojeva).

Seminar je najkorisniji zbog vještina koje se stječu i koje se mogu vrlo brzo primijeniti u radu s djecom.

Edukacija se sastoji od predavanja i praktične nastave na kojoj polaznici mogu postavljati pitanja.

Seminar je prepoznatljiv i po opuštenu i ugodnu ozračju koje potiče sve sudionike da se uključe u rad.

PREDAVAČ:

Shungo Ko rođen je u gradu Taipeiju u Tajvanu. Živi i radi u Tokiju u Japanu. Osim što je završio studij kineskog jezika i diplomirao pravo, ima diplomu (priznanje) najviše razine mentalne matematike. Njegovo je ime u Guinnessovoj knjizi rekorda jer je dva peteroznamenkasta broja pomnožio za 1,7 sekundi.

U razdoblju od 29. travnja do 2. svibnja 2016. održat će trodnevni seminar i radionicu u Zagrebu za učitelje, odgojitelje, ravnatelje, stručne suradnike i sve ostale zainteresirane za edukaciju. Svi polaznici naučit će osnove rada na abacusu kako bi mogli prenijeti znanje djeci u vrtiću i učenicima u školi. Takav način rada razvija razne sposobnosti kao što su kreativnost i koncentracija, vizualizacija, fotografsko pamćenje, sposobnost opažanja, sposobnost slušanja i razvijanje mašte.
Voditelji skupa: Lahor Enc, dipl. uč., i Tatjana Tomec, dipl. uč.

 

ORGANIZACIJA SKUPA PREMA DANIMA I SADRŽAJU RADA:

  • 29. travnja 2016. od 16.00 do 20.00 sati: uvod u soroban, demonstracija mentalne matematike najvišeg stupnja
  • 30. travnja 2016. od 14.00 do 18.00 sati: metodologija osnova anzana (mentalne matematike); zbrajanje,oduzimanje, množenje i dijeljenje
  • 1. svibnja 2016. od 14.00 do 18.00 sati: osnove anzan-množenja

 

MJESTO ODRŽAVANJA: Dvorana Školske knjige, Masarykova 28, Zagreb

KOTIZACIJA: Kotizacija po osobi iznosi 1.000,00 kn što uključuje trodnevni seminar, priručnik i osvježenje u stankama. Sudionici dobivaju potvrdu o stručnom usavršavanju.

NAČIN PRIJAVE: potrebno je popuniti formular na mrežnoj stranici Udruge Abacus Hrvatska http://www.abacus-hrvatska.hr/dogadanja na temelju čega ćete dobiti predračun na svoju e-adresu.

 

POTPORU OVOM SKUPU PRUŽILI SU NAM: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj, Udruga Profesor Baltazar, Osnovna škola Gustava Krkleca, Hrvatska Mensa i NTC sistem učenja